Eastcoastatv.se

Sveriges häftiga östkust

Norra och Södra Skärgårdens Göteborg

Vi har behandlat Västkusten förut men nu är det dags att fördjupa i sig i Göteborgs skärgård. Uppdelad i norra och södra, från Öckerö-öarna och Saltholmen, sträcker sig Göteborgs skärgård och kittlar Atlanten i sidan. Lär dig det du behöver veta för en fantastisk semester i Sveriges världsberömda, kulinariska stolthet!

Alternativet för dig som är nyfiken på Sveriges kanske skrytigaste kulinariska kultur just nu? Se dig om efter upplevelser i Göteborg. Sveriges andra största stad har fått sin självklara plats på den kulinariska världskartan för sin fisk. Och skärgården bjuder på allt från mysiga caféer till hummerspaningar.

Göteborgs skärgård delas traditionellt in i två huvudgrupperingar: norra och södra skärgården. Vi reder ut vad de olika delarna har att erbjuda; kombinera din resa med att besöka lite av varje, eller satsa på att fördjupa dig lite mer på ett håll. Förutom prestige och löjligt god mat finns drömmen om den där sommaridyllen med barnen. Men begränsa dig för all del inte till sommarhalvåret! Vintern erbjuder julmarknader och mysiga krogbesök. Passa på att åka dit kring jul och gå på underbara julmarknader med hantverksshopping och rogivande konserter.

Missa heller inte julklappsvagnen som kryssar runt på de olika öarna i vinter för att samla in gåvor till behövande barn.

Norra skärgården – eller Bohusläns södra

Det som för vissa kallas Göteborgs norra skärgård brukar också kallas Ökerö-öarna, eller Bohusläns södra skärgård. Hit tar du dig antingen med båtfärjor eller utforskar brosystemet som förbinder en del av de norra öarna. Den mest centrala och namngivande delen är Öckerö, och dit kan du ta dig nästan hur som helst. Både buss, båt eller bil tar dig dit. Vindar från det atlantiska Skagerrak piskar på Öckerös västra sida; här kan du gå på hummersafari eller fiska makrill.

I norra skärgården – eller Bohusläns söda – finner du även tätorten Hönö. Känd för sin historia som jordbruksbygd och även känt för sitt fiske är Hönö definitivt värt ett besök. Dessutom känner väl alla till den berömda Hönökakan?

Fler öar är:

  • Björkö
  • Grötö
  • Rörö
  • Källö-Knippla
  • Fotö m.fl!

Södra skärgården

Känd för att vara det bilfria alternativet tillhör den södra skärgården Göteborgs kommun. Det satsas mycket på de kommunala resealternativen, bland annat med tätare linjer mellan Stenpiren och Södra skärgården. För att ta dig till de olika öarna ska du först ta dig till Saltholmen. På sommaren är det ett avkopplande och härligt alternativ till det urbana Göteborg, och på vintern finns det fantastiska julmarknader du inte vill missa.

Södra skärgården består av ca 30 öar. De största är bland annat Brännö och Donsö och Vrångö. På Brännö finns härliga badplatser, ett spännande geografiskt läge då det är kantat av berg och djupare dalar. För den som vill finna hantverkslyckan är Donsö en perfekt kombination av rökerier, keramikbutiker och restauranger. Här går det givetvis också bra att bada. Vrångö är delvis ett naturreservat och innebär fantastiska vandringar som du sent kommer att glömma. Här finns bland annat ett bronsåldersrös som enligt legenden rymmer n begravningsplats för en bronsåldershövding. Och kanske har du tur i allt och får se oväntade naturfenomen, varför inte en tromb? Inte helt ovanligt, faktiskt.